Glutaminian sodu – popularny wzmacniacz smaku!

W 1908 roku odkryto jeszcze jeden, podstawowy smak, rozróżniany przez człowieka – smak mięsny. Z języka japońskiego nazywa się go umami, Za rozpoznawanie smaku mięsnego odpowiada glutaminian sodu, który jest obecnie bardzo powszechnie dodawany do różnego rodzaju pożywienia, zwłaszcza typu instant. Zamiast symbolu MSG lub znaku E621, na etykietach mogą znajdować się również nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, autolizowane drożdże, proteiny drożdżowe, kazeinian sodu lub nawet „naturalne smaki”.

Skąd pochodzi? Czy jest szkodliwy?

Wszystkie te dziwne nazwy związku pochodzą głównie od metody otrzymywania glutaminianu sodu na skalę przemysłową. Jednym ze sposobów jest hydroliza kwasowa produktów o dużej zawartości białka (np. kazeina) lub biosynteza z udziałem bakterii albo specjalnego rodzaju drożdży. Co ciekawe, glutaminian sodu nie jest uznawany przez prawo europejskie jako substancja szkodliwa dla człowieka, jednak już teraz wiemy, że nie jest to związek całkowicie obojętny dla naszego zdrowia.

Duże spożycie tego środka, np. poprzez niezdrową dietę, powoduje powstawanie tak zwanego syndromu chińskiej restauracji. Jest to schorzenie, którego objawem jest głównie dyskomfort trawienny, jednak mogą dokuczać również łagodne symptomy ze strony układu krwionośnego i oddechowego.

Glutaminian sodu może powodować:

  • ataki arytmii
  • palpitacje serca
  • zaburzenia oddychania
  • bóle głowy
  • opuchliznę
  • sztywność mięśni
  • bóle kostno-stawowe
  • wysypki skórne
  • plamy
  • pokrzywki
  • zaburzenia wzroku
  • migreny
  • trudności z koncentracją

Jego działanie w obrębie układu nerwowego polega na stymulacji komórek nerwowych do wytwarzania impulsów nerwowych, ponieważ w pewnych rejonach mózgu, za przenoszenie impulsów odpowiadają właśnieglutaminiany. Prowadzone w ubiegłym wieku badania pokazały, że spożycie E621 może wywoływać u człowieka nawet stany depresyjne!

Unikaj glutaminianu sodu

Zrezygnuj ze wzmacniaczy smaku i gotowych potraw – zupek w proszku, sosów instant, Vegety, kostek rosołowych, maggi. Możesz je zastąpić odpowiednio dobraną kompozycją ziół i naturalnych aromatów, które będą miały podobny smak i wpływ na spożywane jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *