Co kryje się za tajemniczymi symbolami E? Sprawdź listę

Z pewnością każdy kiedyś przeglądał etykiety, znajdujące się na opakowaniach z żywnością. Prócz oczywistych składników, takich jak woda, cukier, sól, różnego rodzaju przeciery, w składzie produktów spożywczych znajdują się jeszcze liczne związki chemiczne, oznaczone dużą literką E.

Co oznaczają symbole?

Według europejskiej nomenklatury, duża literka E i trzy lub czterocyfrowy numerek po niej, oznaczają sztuczne dodatki chemiczne, stanowiące jeden ze składników produktu. Stworzenie takiej, a nie innej nomenklatury było spowodowane tym, że na niewielkiej etykiecie ciężko byłoby pomieścić wszystkie, najczęściej długie nazwy związków chemicznych, np. E211 – benzoesan sodu. Warto podkreślić, że stosowanie chemicznych dodatków do żywności jest powszechne, nawet w przypadku oznaczenia jej jako pozornie naturalnej, a na tak zwanej „liście E” znajduje się blisko 2000 substancji!

Nie wszystkie są szkodliwe

Większości z nas ów symbol kojarzy się z substancjami szkodliwymi, dodawanymi do jedzenia przez zachłanne na zyski koncerny produkujące żywność. Oczywiście nie zawsze tak jest, ponieważ duża liczba z tych 2000 substancji to środki występujące naturalnie, nie wyrządzające żadnej krzywdy w organizmie człowieka. Dobrym przykładem będzie związek o symbolu E300, czyli kwas askorbinowy – jest to popularna witamina C, która ma wręcz zbawienny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego ciała.

Trzeba bardzo uważać

Niestety, pewna część „listy E” to związki szkodliwe, których długotrwałe spożywanie przynosi negatywne skutki. Dzieje się tak dlatego, że nie wszystkie substancje zostały przebadane pod kątem ich długotrwałego przyjmowania. Dopiero po wielu latach wychodziły na jaw liczne skutki uboczne stosowania, np. benzoesanu sodu jako środka konserwującego jedzenie lub ołowiu, dodawanego do wina w celu podniesienia słodkości i utrzymania klarownej barwy.benzoesan sodu

Jak się bronić?

Niestety, chemiczne dodatki do żywności to w dzisiejszych czasach norma. W krajach Unii Europejskiej, każdy producent żywności ma obowiązek poinformować klienta, co wchodzi w skład jego produktu – widzimy więc jak na dłoni, jakie substancje zostały użyte do produkcji. Dobrym pomysłem będzie zasięgnięcie porady dietetyka, które z nich są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia – dzięki owej wiedzy, takich środków możemy z powodzeniem unikać.

Lista przykładowych szkodliwych konserwantów z grupy E-100

  • E 102 tartrazyna
    Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
    Działanie: reakcje alergiczne u astmatyków, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.

  • E 104 żółcień chinolinowa
    Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
    Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

  • E 110 żółć pomarańczowa
    Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
    Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

  • E 122 azorubina
  • Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.

  • E 123 amarant
  • Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

  • E 124 czerwień koszenilowa
  • Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

  • E 127 erytrozyna
  • Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
    Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.

  • E 131 błękit patentowy
  • Występowanie: barwione słodycze, lody;
    Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

  • E 132 indygotyn
  • Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
    Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

  • E 150a – E150d karmel
  • Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
    Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.

  • E 173 aluminium
  • Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
    Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

  • E 180 litorlubina
  • Występowanie: sery;
    Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *