Co to są emulgatory i po co się je dodaje do żywności?

Emulgatory są obecne w niemal wszystkich produktach spożywczych, obecnych na naszym rynku. Jakie dokładnie jest ich zastosowanie i czy istnieją jeszcze produkty nie zawierające tych związków?

Emulgatory to specjalna mieszanina związków chemicznych, które pozwalają na zjednanie się dwóch z reguły nie dających się połączyć substancji. Mowa tu między innymi o mieszaninie wody i tłuszczu. Z doświadczeń przeprowadzanych na lekcjach przyrody pamiętamy, iż woda i olej to substancje, które się nie łączą ze względu na fizyczne różnice w budowie. Nauka już bardzo dawno temu znalazła na to sposób.

Jednym z szablonowych przykładów zastosowania emulgatorów jest margaryna. W jej skład wchodzi niemal 40 procent wody. Byłoby to oczywiście niemożliwe bez wspomnianych emulgatorów. Innym przykładem jest majonez, a także mleko.

Szerokie zastosowanie emulgatorów – przemysł spożywczy

Emulgatory znajdziemy między innymi w sosach, kremach, czekoladzie, galaretkach i wielu innych produktach. Wpływają tylko i wyłącznie na konsystencję, nie zmieniając smaków oraz nie szkodząc nam, konsumentom.

Tego typu związki znaleźć można również w farbach, co wpływa na uzyskanie odpowiedniej ich konsystencji. Natomiast swe największe zastosowanie znajdują one w kremach. Wyróżniamy kremy z różną zawartością tłuszczów, do cery suchej, tłustej czy mieszanej. Odpowiednia więc ich konsystencja uzyskiwana jest tylko i wyłącznie za pomocą emulgatorów.

Lecytyna – najpopularniejszy z emulgatorów

Lecytyna to naturalnego pochodzenia emulgator, zawarty między innymi w kurzym jajku czy rzepaku. Co ciekawe, jest jednym ze składowych naszych komórek ciała. Wspomaga prawidłowy rozwój oraz obniża poziom cholesterolu. Lecytyna jest ważnym składnikiem, jeśli chodzi o funkcjonowanie wątroby, działa kojąco na nasz układ nerwowy. Lecytyna dostępna jest pod różnymi postaciami, jedne są mniej, drugie bardziej przyswajalne.

Emulgatory syntetyczne

Jest to rodzaj emulgatorów, które wywołują mieszane uczucia. Są produkowane w sposób sztuczny i często mają zły wpływ na zdrowie człowieka. Badania wykazują, iż większość nieuczciwych producentów żywności stosuje właśnie sztuczne emulgatory, ze względu na ich cenę.
Czytaj etykiety

Robiąc zakupy spożywcze, zwracaj uwagę na produkty zawierające dużo oznaczników E. Często są to sztucznie wyprodukowane dodatki i emulgatory, które podtruwają nasz organizm, zwiększając zachorowalność na różne nowotwory.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *