Dip z awokado (inaczej guacamole)

Przez starożytnych nazywany był “owocem maślanym”. Jak na roślinę, awokado zawiera bowiem dużą ilość tłuszczu – nawet do 30%. Jest także wysokokaloryczny – w 100g dostarczymy sobie nawet 200 kcal! Nie należy jednak absolutnie z niego rezygnować.

Tłuszcze te to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli samo zdrowie. Awokado jest bogate w substancje, które korzystnie oddziałują na nasz wzrok – luteinę i zeaksantynę. O ich dostarczanie organizmowi szczególnie powinny zatroszczyć się osoby spędzające dużo czasu przed ekranem komputera. Ponadto owoc zawiera dużą ilość potasu, polecany jest więc osobom cierpiącym na depresję i chroniczne zmęczenie. Dzięki obecności witaminy B6 jest doskonałym środkiem łagodzącym dokuczliwe objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Korzyści ze spożywania tego smacznego owocu jest naprawdę dużo. Ten pyszny, popularny w Meksyku sos, można używać jako dip do surowych warzyw lub dodatek do kanapek. Dostarczy nam mnóstwo przyjemnych wrażeń smakowych i wartości odżywczych!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • kilka listków kolendry
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:

  • Miąższ wydrążony z awokado rozgniatamy widelcem z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Szalotkę drobno kroimy. Siekamy kolendrę. Dodajemy do pasty.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Dodajemy do ulubionych przekąsek!
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *