Jak przygotować lekkostrawne śniadanie?

Z czym kojarzy nam się poranna jajecznica? Ze skwierczącym na sporej ilości masła boczkiem, cebulką i pieczarkami. Taka porcja tłuszczu na śniadanie to totalna katastrofa. Żołądek od samego rana musi borykać się ze strawieniem niezdrowych kalorii.

Zamiast tego, warto spróbować lżejszej wersji jajecznicy, która dobrze nas nasyci i dostarczy wartościowych składników. Cukinia to warzywo składające się głównie z wody. Jest sycąca, a ilość zawartych w niej kalorii jest naprawdę znikoma – to tylko 16 kcal na 100 g! Idealne warzywo dla osób dbających o zachowanie smukłej sylwetki! Ponadto zawiera mnóstwo odżywczych substancji, jest bogata w wapń, potas oraz witaminę A. Ułatwia detoksykację organizmu a także wykazuje właściwości odkwaszające. Oznacza to, że może przynieść ulgę osobom cierpiącym na zgagę. Lekki omlet z dodatkiem cukinii to naprawdę świetna śniadaniowa opcja!

Składniki:

  • mała cukinia
  • marchewka
  • 4 jajka
  • łyżka zimnej wody
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Przygotowanie:

  • Cukinię oraz marchew obieramy. Kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy warzywa i dusimy chwilę pod przykryciem, aż staną się miękkie.
  • W misce roztrzepujemy jajka z zimną wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Wylewamy na miękkie warzywa, smażymy z dwóch stron na rumiano.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *