Kukurydziane placki z cukinii

Pochodząca ze skąpanych słońcem Włoch cukinia (potocznie zwana kabaczkiem) to doskonałe warzywo dla osób dbających o linię. Niska wartość kaloryczna (16,7 kcal na 100 g) oraz fakt, że nie sprawia problemów żołądkowych nawet osobom z wrażliwym układem pokarmowym oznacza, że przepisy z cukinią cieszą się wysoką popularnością.


Prezentujemy zatem prosty przepis na placki z cukinii na bazie mąki kukurydzianej na porcję dla 2 osób.

Kukurydziane placki z cukinii

Składniki:

  • dużą cukinię (500 g)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz dla nadania smaku
  • Sposób przygotowania:

  • Do miski dodajemy:mleko, mąkę kukurydzianą, przyprawy
  • Cukinię myjemy (nie obieramy skórki!) i ścieramy na tarce, najlepiej z grubymi oczkami. Startą cukinię dodajemy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy olej, preferowany jest olej kokosowy
  • Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wystarczy 1,5 minuty smażenia.


  • Usmażone cukinie odkładamy na papier kuchenny, aby tłuszcz odpłynął. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

    Smacznego 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *