Owoc pomocny w odchudzaniu

Nic dziwnego nie ma w tym, że Adam nie mógł oprzeć się podanemu przez Ewę jabłku. Owoc ten ma bowiem nie tylko fantastyczne walory smakowe, ale też zdrowotne. Zawierają one dużą ilość pektyn ukrytych w największej ilości w skórce jabłka.

Substancje te pomagają uaktywnić procesy detoksykacyjne w organizmie oraz regulują florę bakteryjną układu pokarmowego. Zawierają także dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku zapewnia na dłużej uczucie sytości. Ponadto usprawniają perystaltykę jelit i są pomocne przy problemach trawiennych. Surowe, kwaśne jabłka to bogate źródło witaminy C. Jedyną ich wadą jest duża zawartość cukru, ale raz dziennie powinniśmy pozwolić sobie na tę zdrową przyjemność. Na zimowy wieczór najlepsze będą jabłuszka pieczone ze skórką.
Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • garść ulubionych orzechów
  • Przygotowanie:

  • Jabłka umyć. Odkroić górną część na ⅔ wysokości owocu.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Wykroić nożem gniazda nasienne.
  • Do środka włożyć po łyżeczce miodu i rodzynek.
  • Ułożyć jabłka na blaszce, przykryć odkrojonym “kapeluszem”
  • Zapiekać około 45 minut.
  • Podawać na ciepło, posypane ulubionymi orzechami.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *