Śniadanie na dobry początek dnia

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia. Zastępując go kawą lub rezygnując z niego całkowicie, narażamy się na szybsze uczucie głodu. Dietetycy zalecają, aby śniadanie – jako pierwszy posiłek – jeść nie później niż godzinę po wstaniu. Najlepsza godzina na zdrowe śniadanie to 8/9. Śniadanie idealne powinno być obfite, pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Komponując je według naszych przykładowych przepisów i łącząc z kawą lub herbatą bez cukru, dostarczysz swojemu organizmowi odpowiedniej dawki energii na cały dzień.

Kajzerka z szynką (255 kcal)

Do przygotowania dania potrzebne będą nam: bułka kajzerka, margaryna niskotłuszczowa, gotowana chuda szynka, ogórek lub pomidor. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy łyżeczką niskotłuszczowej margaryny. Następnie układamy na niej 2 cienkie plastry szynki gotowanej (chudej zwykłej lub drobiowej) oraz plaster zielonego ogórka lub pomidora.

Tost z dżemem (260 kcal)

Aby stworzyć to smaczne śniadanie potrzebujemy: 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego, chudy twaróg, niskocukrowy dżem. 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego podpiekamy. Na każdą z kromek kładziemy po 1 łyżeczce chudego twarogu oraz niskocukrowego dżemu. Możemy dodać do tego szklankę chudego (0,5%) mleka. Wtedy zaserwujemy sobie dodatkową porcję potrzebnego wapnia i ułatwimy trawienie.

Jogurt z musli i ananasem (250 kcal)

Aby stworzyć takie danie potrzebujemy: 3 plastry ananasa, 3 łyżki płatków kukurydzianych/owsianych, 150 ml jogurtu naturalnego. 3 plastry ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy 3 łyżki płatków kukurydzianych (lub owsianych, wtedy dodatkowo wzbogacimy nasze danie o niezbędny do lepszego trawienia błonnik). Zalewamy całość jogurtem (możemy go zastąpić 1/2 szklanki chudego mleka).

Mango z indykiem (310 kcal)

Do przygotowania dania potrzebne są nam: podłużna bułka, szynka z piersi indyka, majonez niskotłuszczowy, mango. Przekrawamy na pół podłużną bułkę i smarujemy ją niskotłuszczową margaryną. Kładziemy 3 plastry szynki z piersi indyka. Smarujemy je łyżeczką majonezu niskotłuszczowego. Na końcu na kanapkach kładziemy rozdrobnione mango.

Kanapka z jajkiem (ok.300kcal)

Potrzebne będą nam: ugotowane na twardo 1 jajko, chleb pełnoziarnisty, chudy twarożek, posiekany szczypiorek 2 kromki chleba smarujemy łyżeczką twarożku. Na to kładziemy pokrojone jajko i posypujemy łyżeczką szczypiorku. Możemy popić sokiem z grejpfruta – wtedy sprawiamy, że w naszym śniadaniu znajdzie się wszystko co powinno, czyli warzywa, pełnoziarniste pieczywo oraz białko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *