Jaką zdrową przekąskę można zjeść pomiędzy posiłkami?

Aby zapewnić sobie odpowiednie tempo metabolizmu i dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję energii w regularnych odstępach czasu, powinniśmy zjadać 5 posiłków dziennie.

Dwa z nich – drugie śniadanie i podwieczorek, powinny być lekkie, hamujące apetyt i pozwalające wytrwać do głównego dania bez sięgania po przekąski w rodzaju ciastek czy chipsów. Wychodząc do pracy lub szkoły warto zapakować do pudełka i wziąć ze sobą pożywną przekąskę.

Świetnie sprawdzą się tutaj placuszki owsiane z dodatkiem suszonych owoców: żurawiny i moreli. Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu na wiele godzin zapewniają uczucie sytości. Ponadto, są prawdziwym skarbem dla kobiet dbających o swoją urodę – zawierają witaminy z grupy B, odpowiedzialne za piękny wygląd skóry. Suszone owoce, oprócz oczywistego zastrzyku witaminowego, nadają placuszkom słodki smak, dzięki czemu nie potrzebujemy już dodawać do nich cukru.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 3 jajka
  • łyżeczka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka suszonych moreli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dobrze mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy bezwonny olej (np. z pestek winogron)
3. Łyżką formujemy placuszki i smażymy z obydwu stron na rumiano.
4. Można jeść je jeszcze ciepłe, ale doskonałe są także na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *