Nasiona chia dla zdrowia i doskonałej kondycji

Świadomość tego, co jemy staje się dla nas coraz bardziej istotna. Wysoko przetworzona żywność już nam nie odpowiada, ponieważ zdajemy sobie sprawę, że możemy jeść lepiej, by zachować zdrowie i świetną formę na długie lata. Pomagają nam w tym zdrowe składniki, na przykład nasiona roślin.

Nasiona chia, bo o nich mowa, inaczej nazywane szałwią hiszpańską, to niezwykły składnik o udowodnionej skuteczności działania. Do niedawna zupełnie nieznane na polskim rynku, obecnie stanowią coraz częstszy składnik w naszych domowych kuchniach. Warto o nich wiedzieć, że zostały uznane za jedne z najzdrowszych składników dla naszego ciała i mózgu. Roślina ta pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już starożytni Aztekowie znali i doceniali jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z kolei współcześni naukowcy udowodnili, że chia zawiera między innymi przeciwutleniacze, naturalny błonnik, a także białko wysokiej jakości.

Co więcej, ich nasiona mają bardzo niewiele kalorii, co sprawia, że można je stosować nawet będąc na diecie. Przez naukowców i dietetyków są wskazywane jako doskonały składnik wspomagający odchudzanie. Ale to nie koniec cudownych właściwości tej rośliny. Zawiera ona także zbawienne kwasy omega-3 i może wpływać pozytywnie na niektóre parametry krwi. Ważną informację stanowi również fakt, że ma ona doskonałe właściwości izotoniczne, mogą ją więc z powodzeniem spożywać także sportowcy. Zalecana jest także przy wzmożonym wysiłku umysłowym, ponieważ poprawia koncentrację i ułatwia zapamiętywanie. Działa też kojąco na nasz układ nerwowy.
Włączenie nasion do diety jest bardzo proste. Chia można jeść w różnej formie. Smakują doskonale namoczone w soku owocowym, z warzywami lub z jogurtem albo jako składnik zagęszczający sosy lub zupy. Są łatwo dostępne. Można je już kupić w niemal każdym supermarkecie lub w sklepie ze zdrową żywnością.

A ponieważ w zdrowym ciele, zdrowy duch, włączajmy do diety nasiona, bo zapewniamy sobie w ten sposób pełnię zdrowia i sił, zarówno psychicznych jak i fizycznych. Bez obaw jednak. Zdrowe wcale nie znaczy niesmaczne. Możemy jeść jak dotychczas pysznie, dostarczając jednocześnie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *