Polisacharydy i ich lecznicze właściwości

Powszechnie uważa się, że biały cukier to tak zwana „biała śmierć”. Zbyt duże spożycie białego cukru w krótkim czasie, prowadzi do otyłości oraz chorób serca i układu naczyniowego, może również przyczynić się do otępienia umysłowego i schorzeń aparatu ruchu. Nic więc dziwnego, że obecnie powoli odchodzi się od spożycia naturalnej sacharozy, na rzecz jej zdrowszych zamienników: sztucznych słodzików, stewii oraz cukru brązowego. Mało kto jednak słyszał o leczniczych właściwościach cukrów, a dokładniej – polisacharydów.

Czym są polisacharydy?

Polisacharydy, zwane również wielocukrami, to wielkocząsteczkowe związki chemiczne, o budowie prostej lub rozgałęzionej. Pojedyncza cząsteczka wielocukru składa się z wielu cząsteczek cukrów prostych, które połączone są ze sobą wiązaniami alfa lub beta glikozydowymi.

Polisacharydy znalazły ogromne zastosowanie w przemyśle medycznym i są one używane jako wypełniacz oraz środek spęczniający w różnego rodzaju tabletkach. Lekarze cenią je również za właściwości ochronne i łagodzące, które predestynują je jako preparaty zastępcze krwi.

Polisacharydy wspomagające odporność

Obecnie coraz więcej mówi się o polisacharydach, które wpływają na odporność ludzkiego organizmu. Ich działanie polega na stymulowaniu pewnych komórek układu odpornościowego do proliferacji, czyli szybkich podziałów.

Poza tym, owe związki chemiczne wspomagają produkcję nadtlenku wodoru, tlenku azotu i cytokin, które to związki są przekaźnikami odpowiedzi immunologicznej w organizmie. Polisacharydy, które wspomagają naszą odporność, znajdują się między innymiw: Aloe barbadensis, Echinacea purpurea, Panax ginseng i Morinda citrifolia.

Polisacharydy przeciwko nowotworom

Niektóre polisacharydy wykazują silne właściwości hamujące podziały komórek, co może być w przyszłości wykorzystane do produkcji leków przeciwnowotworowych. Jedną z najlepiej przebadanych w tym aspekcie substancji, jest polisacharyd otrzymywany z boczniaka ostrygowatego.

Związek ten ochrania ściany przewodu pokarmowego przed powstawaniem zmian zapalnych w tzw. kryptach błony śluzowej, co uważa się za stan bezpośrednio poprzedzający zmiany nowotworowe. Uważa się, że boczniak ostrygowaty zawiera jeszcze co najmniej dwie substancje, które mogłyby odegrać w medycynie znaczącą rolę, zwłaszcza w aspekcie profilaktyki przeciwko różnym nowotworom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *